KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Aktualności

Półkolonie - Lato 2020

Szanowni Państwo Rodzice,
Decyzją WE UMŁ z 22.06.2020r. w naszej placówce będą zorganizowane zajęcia w formie półkolonii
w następujących terminach:
TURNUS I
I.   06.07.2020r. do 10.07.2020r.,   
II.  13.07.2020r. do 17.07.2020r.,
opłata za turnus 150zł, za jeden tydzień 75zł
TURNUS III
I.   03.08.2020r. do 07.08.2020r.,
II.   10.08.2020r. do 14.08.2020r.,
opłata za turnus 150zł, za jeden tydzień 75zł
Zajęcia odbywać się będą w godzinach 7 - 17


Organizatorzy wypoczynku - Szkoły pobierają opłatę za pobyt dziecka w wysokości 15 zł za jeden dzień pobytu, która przeznaczana  jest na zapewnienie uczestnikom wyżywienia
Rekrutacja rozpoczyna się 23 czerwca 2020 roku i prowadzona jest indywidualnie przez każdą placówkę
Zajęcia organizowane są w reżimie sanitarnym dla dzieci, które w roku szkolnym 2019/2020 uczęszczały
do klas I-III

SZANOWNI PAŃSTWO RODZICE,
POSIADAMY NA LIPIEC I SIERPIEŃ WOLNE MIEJSCA PÓŁKOLONIE ZACHĘCAMY DO UDZIAŁU RÓWNIEŻ KLASY IV-VIII

Nasza placówka posiada  36 miejsc są to 3 grupy po 12 uczestników
Karta zgłoszenia w załączniku lub do pobrania w sekretariacie szkoły

WYKAZ ORGANIZATORÓW WYPOCZYNKU W FORMIE PÓŁKOLONII DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W OKRESIE FERII LETNICH OD 6 LIPCA DO 28 SIERPNIA 2020 ROKU

Karta uczestnika półkolonii do pobrania:

Karta kwalifikacyjna uczestnika półkolonii „Lato 2020”
                                                                                                                               Pozdrawiam serdecznie
                                                                                                                               Z wyrazami szacunku
                                                                                                                               Agata Frączkowska


List Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego do Dyrektorów, Nauczycieli, Uczniów i Rodziców.

List Ministra Edukacji Narodowej 

 


  

                                            Informacje dla ósmoklasistów
                        Terminy i zasady przeprowadzania egzaminu ósmoklasisty
                     
                     HARMONOGRAM EGZAMINU ÓSMOKLASISTY 2019/2020
 
W terminie głównymjęzyk polski - 16 czerwca 2020 r. (wtorek) godz. 9.00
matematyka - 17 czerwca 2020 r. (środa) godz. 9.00
język obcy nowożytny - 18 czerwca 2020 r. (czwartek) godz.9.00
W terminie dodatkowymjęzyk polski - 7 lipca 2020 r. (wtorek) godz. 9.00
matematyka - 8 lipca 2020 r. (środa) godz.9.00
język obcy nowożytny - 9 lipca 2020 r. (czwartek) godz.9.00
    INFORMACJE NA TEMAT EGZAMINU ÓSMOKLASISTY W ZAKŁADCE DLA UCZNIA
 
                           Instrukcja dla uczniów zdających egzamin ósmoklasisty
 

                         Zajęcia w szkole zawieszone do 26 czerwca
                                                     Szanowni Rodzice, Drodzy Uczniowie

W dniu 04 czerwca Ministerstwo Edukacji Narodowej wydało rozporządzenie dotyczące  przedłużenia przerwy w nauczaniu stacjonarnym w szkołach do 26 czerwca, czyli zakończenia zajęć dydaktycznych. W dalszym ciągu w szkołach i placówkach edukacyjnych będzie odbywało się kształcenie na odległość.

                                                                                                                                                           Z poważaniem
                                                                                                                              Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                          Wiesława Sobczyk


                                                   Drodzy Uczniowie, Kochane Dzieci,

Bez względu na to ile macie lat, czy dopiero rozpoczynacie szkolną przygodę, czy już jesteście myślami w szkołach ponadpodstawowych, każdy z Was ma dzisiaj swoje święto - Dzień Dziecka.
Z okazji tego pięknego, międzynarodowego święta życzymy, żeby nigdy nie brakło Wam energii do zabawy, żebyście zawsze mieli dużo powodów do radości i uśmiechu.
Życzymy Wam, aby każdego dnia spotykało Was coś zaskakującego, przyjemnego, coś, co Was miło poruszy. Realizujcie swoje palny, marzenia, spełniajcie się jako życiowi odkrywcy i dobrzy przyjaciele. W tym nietypowym czasie życzymy też, abyście jak najszybciej mogli wrócić do zabaw z rówieśnikami, spotkań na żywo i wspólnego jedzenia lodów.
Wszystkiego najpiękniejszego i najsłodszego.
                                                                                                                                     Życzą
                                                                                                          Rada Pedagogiczna i Dyrekcja Szkoły
                                                                                                                          Wiesława Sobczyk
                                                                                                                          Agata Frączkowska
                                                                                                                    Agnieszka Leska-Dorenda


                                         
                                                      Szanowni Rodzice 

Od 01 czerwca w poniedziałek w naszej placówce będą  odbywały się zajęcia opiekuńczo - wychowawcze dla klas I-III. Dla uczniów klas IV -VIII będą prowadzone konsultacje na terenie szkoły lub on- line do uzgodnienia wcześniej z nauczycielem danego przedmiotu. Świetlica szkolna będzie dostępna dla uczniów od 7.00 do 17.30 w ramach zajęć opiekuńczych prowadzonych przez nauczycieli świetlicy.

Procedura postepowania na wypadek podejrzenia zakażenia koronawirusem ucznia lub pracownika
Procedura prowadzenia konsultacji na terenie szkoły podczas pandemii koronawirusa
Procedura prowadzenia zajęć w świetlicy szkolnej podczas pandemii koronawirusa

                                                                                                                                                                     Z poważaniem
                                                                                                                                     Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                                   Wiesława Sobczyk


                                                           Informacja dla Rodziców

W związku z zapobieganiem, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19 decyzją władz zwierzchnich UMŁ z dnia 21 maja 2020 r. w sprawie wyrażania zgody na zawieszenie zajęć przez dyrektorów szkół prowadzonych przez Miasto Łódź informuję, że w Szkole Podstawowej nr 202 im. Jana Pawła II w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 zostajązawieszone zajęcia opiekuńczo-wychowawcze z elementami dydaktycznymi dla klas I-III oraz konsultacje dla uczniów klas VIII(konsultacje online) w okresieod dnia 25 maja 2020 r. do 29 maja 2020 r.z uwagi na brak możliwości zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.

                                                                                                                                                                                  Z poważaniem
                                                                                                                                             Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                                                Wiesława Sobczyk


                    NABÓR DO SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH

                            Informacje na temat naboru elektronicznego:
                                     https://liblink.pl/wvxiStaUCc         

Wszystkie niezbędne informacje dotyczące naboru do szkół ponadpodstawowych:

                                         REKRUTACJA DO SZKÓŁ
                                 KURATORIUM OŚWIATY W ŁODZI


     ZMIANA TERMINÓW PRZEPROWADZANIA POSTĘPOWANIA REKRUTACYJNEGO
                       UZUPEŁNIAJĄCEGO NA ROK SZKOLNY 2020/2021

             http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/05/rekrutacja.pdf

  KOMUNIKAT DYREKTORA CKE Z 24 KWIETNIA 2020 R. W SPRAWIE HARMONOGRAMU
       PRZEPROWADZANIA EGZAMINU ÓSMOKLASISTY, EGZAMINU GIMNAZJALNEGO
                      ORAZ EGZAMINU MATURALNEGO W 2020 ROKU

        http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/05/harmonogram-oke.pdf

ZASADY REKRUTACJI  DLA ABSOLWENTÓW KLAS VIII SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/05/rekrutacja-2020-punkty.pdf

     ZARZĄDZENIE ŁKO W SPRAWIE WYKAZU ZAWODÓW WIEDZY, ARTYSTYCZNYCH
  I SPORTOWYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ WYMIENIONE NA ŚWIADECTWIE UKOŃCZENIA
                       SZKOŁY PODSTAWOWEJ. PREZENTACJA.

http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/05/zasady.pdf

                                  INFORMATOR - rok szkolny 2020/2021
http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/04/informator-2020-2021-stan-na-06.04.20.pdf

          NABÓR DO SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH - URZĄD MIASTA ŁODZI
https://uml.lodz.pl/edukacja/dla-uczniow-i-rodzicow/nabor/rekrutacja-do-szkol-ponadpodstawowych/

TERMINY REKRUTACJI DO SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH NA ROK SZKOLNY 2020/2021
- OGŁASZAMY KONSULTACJE MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ
https://www.gov.pl/web/edukacja/terminy-rekrutacji-do-szkol-ponadpodstawowych-na-rokszkolny20202021fbclid=IwAR1XeCL7YJzeiJQBn6I0RZFjLNXstam1exLRFp6NBt6EbRkbp77QcXkXAls

                 TERMINY POSTĘPOWANIA REKRUTACYJNEGO 2020-2021
                                                                 pobierz

HARMONOGRAM REKRUTACJI DO SZKÓL PONADPODSTAWOWYCH KOMUNIKAT MEN
                                                                 pobierz


                               Zajęcia w szkołach zawieszone  do 07 czerwca          

                                                           Szanowni Rodzice i Uczniowie 

Zgodnie z decyzja MEN, szkoły w dalszym ciągu nie będą prowadziły zajęć dydaktyczno - wychowawczych  z powodu panującej pandemii koronawirusa.

Od 25 maja będą umożliwione zajęcia opiekuńczo - wychowawcze z elementami zajęć dydaktycznych dla dzieci z klas I-III szkoły podstawowej, a także konsultacje dla uczniów klas 8 w ramach przygotowania do egzaminu ósmoklasistów.

Natomiast od 01 czerwca będą uruchomione konsultacje dla uczniów z pozostałych klas szkół podstawowych . O terminie konsultacji poinformujemy na szkolnej stronie oraz poprzez dziennik elektroniczny  Librus.

                                                                                                                                                           Z poważaniem
                                                                                                                   Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                      Wiesława Sobczyk


                    Zajęcia w szkołach odwołane do 24 maja

                                           Szanowni Państwo Rodzice,

Minister Edukacji Narodowej  zdecydował, że z powodu panującej pandemii koronawirusa wszystkie szkoły i przedszkola  w Polsce, w dalszym ciągu będą zamknięte  do 24 maja. Zajęcia z dziećmi będą prowadzone  zdalnie na odległość.

Apelujemy, aby nie bagatelizować obecnej sytuacji w kraju, zastosować się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia i pozostawić dzieci w domu ze względu na ich bezpieczeństwo.      

                                                                                                           Z poważaniem
                                                                                                           Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                             Wiesława Sobczyk


                          Egzaminy w klasach ósmych 16-18 czerwca                        

                                     Szanowni Rodzice i Uczniowie klas ósmych 

W dniu 24 kwietnia  Minister Edukacji Narodowej ogłosił terminy egzaminów pisemnych ósmoklasisty. Odbędą się one 16-18 czerwca w szkole. Pierwszego dnia 16 czerwca(wtorek) zostanie przeprowadzony egzamin dla uczniów z języka polskiego. Drugiego dnia 17 czerwca (środa) odbędzie się egzamin  z matematyki, a trzeciego dnia 18czerwca (czwartek) egzamin z języka obcego nowożytnego. 

Prosimy o zapoznanie się z aktualnymi informacjami dotyczącymi egzaminu  na stronie Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi.

Zapraszamy do odwiedzenia strony OKE
https://cke.gov.pl/egzamin-osmoklasisty/o-egzaminie/

                                                                                                                  Z poważaniem
                                                                                                                 Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                  Wiesława Sobczyk


Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych - dotyczy ósmoklasistów

                               Szanowni Rodzice i Uczniowie Klas Ósmych,

11 maja 2020 r., rozpoczyna się rekrutacja do szkół ponadpodstawowych. W tym roku szkolnym również obowiązuje nabór elektroniczny. Urząd Miasta Łodzi zamieścił szczegółowe informacje  dotyczące rekrutacji  podstawowej i uzupełniającej.
 
Uczniowie mogą zapoznać się  z  informatorami do szkół ponadpodstawowych  typu Licea Ogólnokształcące, Zespoły Szkół Ogólnokształcących oraz Zespoły Szkół Ponadpodstawowych.
 

                                                                                                                 Z poważaniem
                                                                                                              Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                 Wiesława Sobczyk


                                   Rekrutacja  do klas pierwszych
                                                             Szanowni Państwo,
ze względu na obecną sytuację w kraju,terminy rekrutacji do przedszkoli i szkół podstawowych ulegają zmianie .4 maja 2020 r. zamiast, jak wcześniej planowano, 1 kwietnia rozpocznie się  rekrutacja do miejskich szkół podstawowych.  Rekrutacja w formie elektronicznej będzie trwała do 29 maja 2020 r., pod warunkiem,że MEN nie przedłuży zawieszenia zajęć dydaktycznych w przedszkolach i szkołach. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące zasad naboru uczniów do klas pierwszych
 
Zalogowanie do systemu będzie możliwe po wpisaniu adresu:

                                                                                                                Z poważaniem
                                                                                                                    Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                Wiesława Sobczyk


                   Lekcje w szkołach zawieszone do 26 kwietnia,
                                   egzamin ósmoklasisty w czerwcu

                                                           Szanowni Rodzice, 

Minister Edukacji Narodowej podjął decyzję o dalszym zawieszeniu zajęć edukacyjnych spowodowanych  koniecznością zapobiegania rozprzestrzeniania się koronawirusa.Zajęcia w naszym Zespole (szkole i przedszkolu) zostają odwołane do 26 kwietnia 2020 r.

W dalszym ciągu nauka w szkole odbywać się będzie z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.

Premier i Minister Edukacji przekazali informację, że planowany egzamin ósmoklasisty, który miał się odbyć 21-23 kwietnia 2020 r., zostaje przełożony na czerwiec. O dokładnym terminie egzaminu uczniowie mają być poinformowani trzy tygodnie przed egzaminem.

Apelujemy, aby nie bagatelizować obecnej sytuacji w kraju, zastosować się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia i pozostawić dzieci w domu.

                                                                                                                                                    Z poważaniem
                                                                                                              Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                     Wiesława Sobczyk


Życzenia wielkanocne dla Uczniów, Rodziców i Pracowników szkoły


Możliwość przyznania pomocy w okresie zamknięcia stołówek szkolnych

                                                                   Szanowni Rodzice,
Łódzki Kurator Oświaty przekazuje osobom zainteresowanym informację, że w okresie zamknięcia szkół i placówek edukacyjnych, w których stołówka jest nieczynna i dziecko nie może spożywać posiłków - kierownik ośrodka pomocy społecznej ma możliwość przyznania na ten okres pomocy w formie świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności, bądź świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych.
Warunkiem otrzymania pomocy jest dochód na jednego członka rodziny w wysokości 792 zł netto.
                                              Kontakt dla zainteresowanych:
                Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. 2 Wydział Pracy Środowiskowej
                           ul. Gen. Stefana Grota-Roweckiego 30, 93-217 Łódź
                                   Telefon: 42 677 15 50 w. 21 lub 42 677 15 53

                                           Pedagog szkolny: Iwona Wójcik


Wiosenna przerwa świąteczna 

Szanowni Państwo,
Ministerstwo Edukacji Narodowej  przekazało informację, że od 9 do 14 kwietnia br.
w szkołach będzie trwać wiosenna przerwa świąteczna.
W czwartek, 9 kwietnia i piątek, 10 kwietnia br.
szkoły nie będą prowadzić zajęć dydaktyczno-wychowawczych
z uczniami w formie kształcenia na odległość
ani zajęć opiekuńczych (świetlicowych) dla uczniów.

                                                                                                                                                                                                      Z poważaniem
                                                                                                                                                           Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                                                                    Wiesława Sobczyk


  Próbny egzamin ósmoklasisty odbędzie się zdalnie

 Szanowni Rodzice i Uczniowie,
Ministerstwo Edukacji Narodowej  podjęło ważną dla wszystkich decyzję
dotyczącą przeprowadzenia  próbnego egzaminu ósmoklasisty,
który odbędzie się zdalnie w następujących terminach:

    • 30 marca br. (poniedziałek), ok. godz. 9:00 – język polski;
    • 31 marca br. (wtorek), ok. godz. 9:00 – matematyka;
    • 1 kwietnia br. (środa), ok. godz. 9:00 – języki obce nowożytne.( angielski i niemiecki)
    • Informacje  na ten temat zamieściło:

 Informacje dotyczące przebiegu próbnego egzaminu klas ósmych zostaną Państwu przekazane poprzez dziennik elektroniczny LIBRUS. Prosimy o systematyczne sprawdzanie wiadomości na ten temat.

                                                                                                                                                   Z poważaniem
                                                                                                                                                         Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                                                                  Wiesława Sobczyk


 Uwaga ósmoklasiści - ważne informacje dotyczące rekrutacji!

 Dokumenty wewnętrzne szkoły dotyczące nauczania na odległość 

Szanowni Rodzice i Uczniowie,
podczas czasowego ograniczenia funkcjonowania szkół,
opracowane zostały nowe dokumenty wewnatrzszkolne,
które obowiązują już od 25 marca 2020 r.

zasady dotyczące kształcenia na odległość w szkole
 
regulamin kształcenia na odległość
 
wewnątrzszkolny system oceniania na czas zawieszenia zajęć
 
ramy organizacyjne kształcenia na odległość

                                                                                                                                                                                               Z poważaniem
                                                                                                                                                    Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                                                            Wiesława Sobczyk


 Pomoc psychologa i pedagoga szkolnego                 
W obecnej rzeczywistości zdalnego nauczania chcemy służyć wsparciem naszych uczniów, rodziców i opiekunów. Oferujemy  konsultacje i poradnictwo pedagogiczno-psychologiczne poprzez dziennik elektroniczny  Librus. Proponujemy pomoc w rozwiązywaniu trudnych sytuacji wychowawczych, kryzysów rozwojowych oraz sytuacji związanych z relacjami w rodzinie.
W razie potrzeby można zwracać się do nas z pytaniami i wątpliwościami:
 
pedagog szkolny Iwona Wójcik:poniedziałek, środa, piątek  8.00 -12.00, wtorek,czwartek 13.00 -17.00,
psycholog szkolny Dorota Jakuszewska:poniedziałek, piątek 14.00 -16.00, czwartek 12.00- 14.00,

   

                                                                                          psycholog szkolny  Dorota Jakuszewska
                                                                                          pedagog szkolny  Iwona Wójcik
Kształcenie na odległość - nowe regulacje prawne
Szanowni Państwo,
Ministerstwo Edukacji Narodowej wprowadziło nowe regulacje prawne
obowiązujące od 25 marca do 10 kwietnia 2020 r.

Zamieszczamy ważne linki do stron:

MEN - kształtowanie na odległość nowe regulacje prawne : 
MEN - prowadzenie nauki na odległość, noweliacja przepisów: 
 
MEN  - poradnik kształcenia na odległość 
 
ŁKO - organizacja zdalnego nauczania 
 
ŁKO - poradnik zdalnego nauczania w szkołach
 
RPD -ze stron Rzecznika Praw Dziecka
 
strony przez nas odwiedzane:
 
www.gis.gov.pl
www.mz.gov.pl
www.men.gov.pl
www.gov.pl
www.kuratorium.lodz.pl
www.sp202lodz.wikom.pl
 
Nauka w szkole odbywać się będzie z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość. Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące zdalnego nauczania na bieżąco są przesyłane Państwu poprzez dziennik Librus. Prosimy o systematyczne sprawdzanie wiadomości i w razie wątpliwości prosimy o kontakt z wychowawcą klasy i nauczycielami danego przedmiotu.
Z nauczycielami można kontaktować się również poprzez  maile służbowe
http://www.sp202lodz.wikom.pl/?url=o-szkole/kadra/kontakt-z-nauczycielem.html
 
                                                                                                                                       Z poważaniem
                                                                                                                                                         Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                                                   Wiesława Sobczyk

Zawieszenie zajęć edukacyjnych 

Szanowni Państwo Rodzice,

Decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej, wynikająca z konieczności zapobiegania rozprzestrzeniania się koronawirusa, w dniach od 12.03. (czwartek) do 25.03. (środa) włączniezajęcia w naszym Zespole (szkole i przedszkolu) zostają odwołane.

W dniach 12-13.03 (czwartek-piątek) w szkole i przedszkolu będą się odbywały tylko zajęcia opiekuńcze (jest to okres przejściowy w celu przygotowania rodziców do zapewnienia opieki dziecku). Jednocześnie apelujemy, aby nie bagatelizować obecnej sytuacji w kraju, zastosować się wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia i pozostawić dzieci w domu także w tym okresie przejściowym. Każdy rodzic dziecka do 8 r. ż. może skorzystać z zasiłku opiekuńczego do 14 dni (szczegółowe informacje na stronie ZUS).

Od poniedziałku 16.03 do środy 25.03. włącznie szkoła i przedszkole będą zamknięte dla uczniów.           

                                                                                                                       Z poważaniem
                                                                                                                           Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                        Wiesława Sobczyk


Ważne informacje dla Rodziców i Uczniów
 

Informacje dla Rodzica

  • Prosimy zadbać o ograniczenie kontaktów i przebywanie dziecka w miejscach publicznych.
  • Należy zachęcać dziecko do samodzielnej nauki w czasie gdy nie będzie zajęć w szkole. MEN na platformieepodręczniki.pl udostępnia szereg materiałów edukacyjnych, które pozwalają uzupełnić, ugruntować i poszerzyć wiedzę. Dostęp do tych zasobów jest bezpłatny.
  • Prosimy sprawdzać pracę z materiałami edukacyjnymi polecanymi przez nauczycieli dziecka (dziennik Librus, informacje na stronie, poczta Office 365);
  • Na dziecko w wieku do 8 lat, przysługuje zasiłek opiekuńczy do 14 dni. Szczegółowe informacje na stronie internetowej ZUS.
  • Prosimy śledzić bieżące komunikaty na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministerstwa Zdrowia i MEN o sytuacji epidemiologicznej w kraju.

Informacje dla ucznia

  • Pamiętaj o swoim bezpieczeństwie w domu. Unikaj miejsc, gdzie są duże skupiska ludzi (np. komunikacja publiczna, kino, teatr, centra handlowe).
  • Przerwa w funkcjonowaniu Twojej szkoły nie powinna oznaczać dni wolnych od nauki.
  • Wykorzystaj czas zawieszenia zajęć w Twojej szkole. Przeczytaj ulubioną książkę, spróbuj uzupełnić swoje wiadomości lub rozwijaj kompetencje. Skorzystaj przy tym z darmowej platformy epodreczniki.pl i materiałów rekomendowanych przez Twojego nauczyciela;
  • Przestrzegaj w domu zasad higieny i czystości pomieszczeń, w których przebywasz.

Wszelkie informacje dotyczące koronawirusa można znaleźć na stronie: gov.pl/koronawirus

Przy podejrzeniu koronowirusa  należy dzwonić pod numer 800 190 590!


Informacje dotyczące koronawirusa SARS-CoV-2

Przydatne tematycznie materiały:

www.gov.pl/koronawirus         


Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego

„Zgodnie z informacją Głównego Inspektora Sanitarnego z 25 lutego 2020 roku: ,,Na chwilę obecną, nie ma uzasadnienia dla podejmowania nadmiernych działań typu kwarantannowanie osób powracających z regionów Północnych Włoch,udziału w zajęciach szkolnych oraz zamykanie szkół.”

https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-dla-osob-powracajacych-z-polnocnych-wloch/


Rekrutacja do szkół 2020/2021

Szanowni Państwo Rodzice, prosimy zapoznać się z informacjami na temat rekrutacji do szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych.
 

Ogólnopolska Sieć Edukacyjna OSE w naszej szkole

Miło nam poinformować Rodziców i Uczniów, że nasza placówka edukacyjna przystąpiła do Projektu Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej zapewniającej szybki Internet dla szkół.

OSE to program publicznej sieci telekomunikacyjnej dającej szkołom dostęp do szybkiego, bezpłatnego i bezpiecznego Internetu.
Program został zaprojektowany przez Ministerstwo Cyfryzacji we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej na mocy Ustawy o Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej.

Program OSE działa w celu:

  • umożliwienia szkole szerokopasmowego dostępu do bezpiecznego Internetu,
  • podnoszenia poziomu kompetencji cyfrowych uczniów,
  • umożliwienia wspomagania procesu kształcenia w szkołach poprzez dostęp do zasobów dostępnych w Internecie,
  • wyrównania szans edukacyjnych wszystkich uczniów w Polsce, w szczególności tych, którzy mieszkają na terenach słabiej zaludnionych i uczących się w małych szkołach.

Korzyści dla szkół:

  • bezpłatny dostęp do szybkiego Internetu,
  • bezpieczeństwo użytkowników zapewnione przez usługi zabezpieczające,
  • podstawowy pakiet urządzeń zapewniających podłączenie do sieci OSE,
  • możliwość korzystania z cyfrowych narzędzi i treści edukacyjnych.

Bezpłatne warsztaty "Koduj z Gigantami"

Serdecznie zachęcamy uczniów naszej szkoły do udziału w bezpłatnych warsztatach programowania

dla dzieci i młodzieży  "Koduj z Gigantami".

Szczegółowe informacje znajdują się pod poniższym linkiem.

GIGANCI PROGRAMOWANIA - ZAPISY 


Selektywna zbiórka odpadów

W naszej szkole od 01 stycznia 2020 r. wprowadziliśmy nowe, kolorowe pojemniki na odpady, które dotychczas wrzucaliśmy do koszy w pracowniach szkolnych. Obecnie pojemniki znajdują się na korytarzach szkolnych. Uprzejmie prosimy o wrzucanie wszelkich nieczystości do odpowiedniego, kolorowego pojemnika. 

Jak segregować odpady informuje strona UMŁ:

https://uml.lodz.pl/dla-mieszkancow/ochrona-srodowiska/selektywna-zbiorka-odpadow/

Dziękujemy za wspieranie akcji segregowanie odpadów.


Próbne egzaminy klas VIII

W dniu 03-05 grudnia 2019, w godzinach 9.00- 12.00 w naszej szkole zostaną przeprowadzone próbne egzaminy klas VIII. Próbny egzamin ósmoklasisty ma przede wszystkim cel diagnostyczny – pomóc uczniom i nauczycielom zidentyfikować wiadomości i umiejętności, które opanowali już w stopniu zadowalającym oraz wiadomości i umiejętności, które wymagają jeszcze doskonalenia. 

Zapraszamy do odwiedzenia strony Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, na stronie której zamieszczone są aktualne informacje dotyczące egzaminu ósmoklasisty 2020 

strona OKE - informacje o egzaminie ósmoklasisty


XIX Dzień Papieski "Wstańcie, chodźmy" 

20.10.2019 r. na Mszy Świętej o godz. 12.30 w Parafii Świętego Andrzeja Boboli w Łodzi

uczniowie Szkoły Podstawowej nr 202 przedstawią Uroczystą Akademię 

z okazji obchodów XIX Dnia Papieskiego.


Spotkanie Seniorów 

18 października, o godz.17.00 w Szkole Podstawowej nr 202.
odbędzie się spotkanie  Seniorów zorganizowane z  okazji Dnia Seniora.
W programie Łódzki Teatr Piosenki.

 Na spotkanie zaprasza Rada Osiedla Nowosolna 

Dziękujemy za Państwa głosy na nasze projekty zgłoszone w Budżecie Obywatelskim 2019

Dyrekcja, Grono Pedagogiczne oraz cała społeczność Szkoły Podstawowej nr 202 przy Zespole Szkolno - Przedszkolnym nr 2 w Łodzi pragnie serdecznie podziękować wszystkim, którzy oddali swoje głosy na trzy nasze projekty, na które zbieraliśmy Państwa głosy.

06 listopada 2019 r. ogłoszenie wyników.

Mamy nadzieję, że się uda i z naszych projektów skorzystają wszyscy.


Szanowni Rodzice Ósmoklasistów 

Na stronie internetowej Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej zostały zamieszczone informacje o egzaminie ósmoklasisty. Prosimy się z nimi zapoznać.Zamieściliśmy również informacje na ten temat w zakładce dla ucznia - egzamin ósmoklasisty.

Link do strony OKE

informacje o egzaminie klas VIII


ŚWIĘTO SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 202

W ZESPOLE SZKOLNO - PRZEDSZKOLNYM NR 2  W ŁODZI

Zapraszamy na ŚWIĘTO NASZEJ SZKOŁY, które odbędzie się w sobotę 15 września 2019 r., w godz. 9.00 -13.00na boisku przy ul. Grabieńskiej 3b.

Więcej informacji w zakładce WYDARZENIA.  


 STYPENDIA I ZASIŁKI SZKOLNE

Szanowni Państwo, do 15 września 2019 r., można składać wnioski o przyznanie stypendium szkolnego, a w przypadku słuchaczy kolegiów pracowników służb społecznych - do dnia 15 października 2019 r.

Informacje na ten temat przekazała Państwu pedagog szkolny poprzez Dziennik Elektroniczny LIBRUS.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo  na stronie UML w zakładce EDUKACJA - STYPENDIA- STYPENDIA I ZASIŁKI SZKOLNE.

Link do strony:

https://uml.lodz.pl/edukacja/stypendia/stypendia-i-zasilki-szkolne/


ZEBRANIE ORGANIZACYJNE RODZICÓW

Szanowni Rodzice

Zebrania organizacyjne klas I- VIII odbędą się w naszej szkole 11-12 września 2019 r. ( środa, czwartek). W dzienniku elektronicznym Librus wychowawcy klas poinformują Państwa o dniu i  godzinie spotkania z rodzicami.

Uprzejmie prosimy o przybycie na zebranie. Wychowawcy przekażą Państwu ważne informacje szkolne.


 PROSIMY O GŁOSY NA NASZE 3 PROJEKTY W BUDŻECIE OBYWATELSKIM 2019/2020 

 
 14 - 29 września 2019 - Głosowanie na projekty drogą papierową.
  14 września - 6 października 2019 - Głosowanie na projekty drogą elektroniczną.

 

Szanowni Rodzice, Drodzy Uczniowie, budżet obywatelski umożliwia realizację wielu ciekawych inicjatyw dla naszych uczniów.
Cała społeczność  szkoły prosi wszystkich o oddanie głosów na  3 nasze projekty:

 

 W163NO - Zajęcia taneczne wspierające uczniów w trudnościach emocjonalnych - ZUMBA. 

Projekt powstał na podstawie diagnozy przeprowadzonej wśród uczniów przebywających na świetlicy szkolnej w SP nr 202 im. Jana Pawła II w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2. Zajęcia te odbywałyby się cyklicznie 2 godziny tygodniowo przez cały rok szkolny dla uczniów z pierwszego etapu edukacyjnego. ZUMBA KIDS to ciesząca się popularnością atrakcyjna forma ruchu. łączy w sobie różne elementy rytmiczno-muzyczne, zajęcia odbywają się przy muzyce latynoamerykańskiej i nie tylko. Zumba pozwala uwolnić emocje, rozładować napięcie, poprawić koordynację i sprawność fizyczną , wpływa na rozwój koncentracji i wytrzymałości i orientacji w przestrzeni. Ma również właściwości wychowawcze, kształtuje: zdecydowanie i współdziałanie. Taniec ten przede wszystkim dostarcza pozytywnej energii i radości.

W294NO - Modernizacja placu zabaw. 

Pomysł na modernizację placów zabaw wynika z potrzeby zapewnienia bezpieczeństwa, harmonijnego rozwoju oraz prawa do wypoczynku dzieci uczęszczających do Przedszkola Miejskiego nr 228. Do placówki uczęszcza 200 dzieci w wieku 3-6 lat. Dotychczas do dyspozycji mają jedynie 4 trzydziestoletnie huśtawki, dwie piaskownice i zestaw z dwoma zjeżdżalniami. Urządzenia, które są do dyspozycji dzieci nie zapewniają należytego bezpieczeństwa. Nowy sprzęt ogrodowy pozwoli na wszechstronny rozwój, aktywności fizyczną i uczestnictwo w szczęśliwej zabawie na świeżym powietrzu.

W182NO - Inny nie znaczy gorszy - wyrównanie szans rozwojowych uczniów - wyposażenie pracowni biofeedback w szkole.

Zaadaptowanie, wyremontowanie i wyposażenie jednej z pracowni szkolnych na potrzebę utworzenia pracowni biofeedback to pierwszy z etapów, którego realizacja zaplanowana jest w ciągu jednego roku szkolnego. Treningi EEG Biofeedback to skuteczna, profesjonalna i terapeutyczna pomoc podczas zaobserwowanych u uczniów trudności w nauce, deficytach uwagi, dysfunkcjach poznawczych oraz spektrum autyzmu, zespole Aspergera, zespole ADHD, wypaleniu zawodowym, depresji i zaburzeniach emocjonalnych. Projekt zakłada doskonalenie zawodowe nauczycieli w kierunku EEG Biofeedback oraz zorganizowanie nieodpłatnych treningów na terenie szkoły w wymiarze 30 godzin dydaktycznych w tygodniu. Projekt zakłada dodatkowe zatrudnienie nauczycieli do diagnozowania i prowadzenia treningów EEG Biofeedback.

W tym roku szkolnym nie ma ograniczeń wiekowych - każdy mieszkaniec Łodzi może zagłosować!

do 6 listopada 2019 ogłoszenie wyników ŁBO 2019/2020

Zapraszamy do odwiedzenia strony:https://uml.lodz.pl/bo

Liczymy na Państwa głosy. Bardzo za nie dziękujemy.

 Dobro i edukacja naszychuczniów jest dla nas najważniejsza. 


Rozpoczęcie roku szkolnego 2019/2020,

dnia 02.09.2019 r. poniedziałek

 8.00    kl. VII i VIII

 9.00     kl. IV iVI

 10.00   kl. V

 11.00   kl. I

 12.00   kl. II i III

Msza święta na rozpoczęcie roku szkolnego dla uczniów kl. I –VIII odbędzie się 01.09.2019 (niedziela) o godzinie 12.30 w Kościele Parafialnym pw. św. Andrzeja Boboli

                                                                                                               Z poważaniem
                                                                                                                                                         Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 w Łodzi
                                                                                                                                                        Wiesława Sobczyk