KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Office 365

Szanowni Uczniowie i Rodzice

Urząd Miasta Łodzi zakupił dla całej edukacji w Łodzi licencje na usługę Office 365.

W ramach usługi szkoły otrzymały pakiet Office 2016.

Miasto zakupiło licencje dla każdego nauczyciela, pracownika administracji szkoły oraz ucznia w ilości 5 licencji dla każdego. Oznacza to, że każda osoba, która otrzyma konto Office 365 ma prawo do zainstalowania najnowszej wersji pakietu biurowego MS Office na 5 prywatnych urządzeniach (komputer stacjonarny, laptop1, laptop2, smartfon, tablet) w ramach jednego gospodarstwa domowego. Licencje przypisane są do danego użytkownika i nikt inny nie może z nich korzystać.

Do założenia konta Office 365 dla ucznia niezbędne jest zgoda na przetwarzanie danych osobowych dziecka. Na podstawie takiej zgody szkolny administrator p. Anna Janik założy konta uczniom. Po wygenerowaniu haseł  przekaże nazwę kont i haseł wychowawcom klas, którzy rozdadzą je uczniom. Konta zakładamy dla klas I-VIII. 

WAŻNE

Jeżeli w ciągu miesiąca użytkownik nie zaloguje się to hasło wygasa i użytkownik nie może się zalogować.

Korzystanie z takiej formy licencji na Office 365 nie jest obowiązkowe. Każdy z Rodziców sam zdecyduje, czy chce z tej oferty skorzystać. Może w terminie późniejszym dołączyć do szkolnych użytkowników. 

Po zakończeniu edukacji w naszej szkole konto wygasa.Po ukończeniu klas VIII konto zostaje przez administratora dezaktywowane. W nowej szkole każdy uczeń otrzyma nowe konto i hasło.

Jak zalogować się na konto Office 365?

  1. Po otrzymaniu loginu i jednorazowego hasła od wychowawcy, z poziomu przeglądarki internetowej uruchamiamy stronę:

portal.office.com

  1. Po zatwierdzeniu powyższego adresu otrzymamy okno logowania, gdzie w polu edycyjnym wpisujemy otrzymany adres e-mail:

np.  e.nowak@sp202.elodz.edu.pl

Po przejściu dalej należy wpisać otrzymane hasło jednorazowe.

  1. Przy pierwszym logowaniu system wymusi zmianę hasła. W tym celu jako hasło stare wpisujemy hasło otrzymane. Nowe hasło wymyślamy z uwzględnieniem siły i bezpieczeństwa hasła (minimum 8 znaków w tym duże i małe litery oraz znaki specjalne)
  2. Po zalogowaniu się do portalu system przeprowadzi nas przez wstępną konfigurację (m.in. ustawienie strefy czasowej)
  3. Po tych czynnościach możemy rozpocząć pracę z systemem.

Prosimy uczniów, którzy otrzymali loginy i hasła od wychowawców o zalogowanie się do usługi Office 365. 

Office 365 ma dla uczniów bogatą ofertę edukacyjna z której warto korzystać.

PLIKI DO POBRANIA

zgoda na przetwarzanie danych osobowych dziecka

 

                                                                                                Opublikowała Anna Janik